Nasıl Yapılır ?

İşletmeniz için doğru gaz dedektörü seçimi nasıl yapılır ?

İŞLETMENİZ İÇİN DOĞRU GAZ DEDEKTÖRÜ SEÇİMİ

Gaz dedektörü araştırması yaparken bir çok gaz algılama cihazına rastlayabilirsiniz, ancak gaz algılama cihazı ‘nın işlevsellik ve özelliklerinin yakından incelenmesi gerekmektedir.

Endüstriyel uygulamalarda kullanılabilecek gaz dedektörleri, zehirli / patlayıcı gazların tespitinde ve çalışanların kişisel güvenliği için hayati önem taşır. Gaz Algılama Cihazı Sahada meydana gelebilecek olan olası gazların tespit etmesi halinde, ikaz ve acil eylem planları sayesinde işletmede meydana gelebilecek olan personelin zehirlenmesi, patlama gibi durumları önler.

Tehlikeli gazlar çok farklı endüstrilerde ve uygulamalarda yaygındır. Gaz dedektörü, çalışanların ve çalışma ortamının sağlık ve güvenliğini sağlar.

Şu sorulara yanıt arayın :

Tespit edilecek gazlar nelerdir ve nerede meydana gelebilir?

İzleme yapılacak bölgenin çevresel koşullara maruz kaldığı riskler nelerdir?

Gaz Dedektörü nasıl çalışır?

Gaz dedektörleri, çevrenizdeki havayı izleyer ve havadaki yabancı maddeleri kontrol eder. İzleme esnasında gaz algılanırsa, kontrol paneli, scada sistemi tarafından personeli uyarıcı ikaz verilir.

Çok çeşitli ve zehirli gazlar mevcuttur, bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

Hidrokarbon Gazları

Petrol depolama tanklarıyla çalışan çalışanlar, benzen, bütan ve metan gibi ölümcül gazlara maruz kalma açısından en yüksek risk altındadır. Maruz kalma, sinir sistemi, karaciğer ve böbrek yetmezliği veya ölüm dahil olmak üzere hem kısa hem de uzun vadeli sağlık risklerine neden olabilir.

Hidrojen Sülfür (H 2 S)

En ölümcül ve en tehlikeli gazlardan biri olan hidrojen sülfür, organik maddenin çürümesiyle oluşur. Hidrojen sülfür denildiğinde akla tanıdık çürük yumurta kokusu gelecek, Ancak seviyeler yeterince yükseldiğinde, gaz koku alma duyusunu öldürür.

Yanıcı Gazlar

Çalışanlar sadece tehlikeli ve zehirli gazlara ve buharlara maruz kalma konusunda değil, aynı zamanda yanıcılık risklerinden de endişe duymalıdır. Bir çalışma sahasında yanıcı gazlar mevcut olduğunda, yangın veya patlamalara karşı koruma sağlamak için tam bir saha değerlendirmesi gereklidir.

Gaz Algılama Cihazlarında Sensör Tipi

Elektrokimyasal Sensör Nedir ?

Bir elektrokimyasal sensörün arkasındaki temel ilke, birbiriyle etkileşime giren iki elektrot içerir.

Gaz elektrotlara ulaşır kimyasal bir reaksiyon gerçekleşir. Bu kimyasal reaksiyon, harici elektrik devresi tarafından ölçülen bir elektrik akımı üretir.

Elektrokimyasal sensörlerin dezavantajı vardır. Örneğin, yüksek konsantrasyonda gaza maruz kalırsa, sensör içindeki kimyasal reaksiyonun durmasına, özelliğini yitirmesine neden olabilir.

Temiz havaya maruz bırakıldığında, gazın kimyasal reaksiyonu karşı elektrotta tersine çevrilerek referans elektrot sayesinde sensörü orijinal durumuna geri getirir.

Katalitik Sensör Nedir ?

Katalitik sensör, yanıcı gaz ölçümü için en yaygın sensör türüdür.

Katalitik sensörün yaklaşık 500 santigrat derece olan ısıtılmış katalizöre ulaşan gaz ile havadaki oksijen sayesinde reaksiyonu kolaylaştırır.

Bu reaksiyon, katalizörün daha da yüksek sıcaklıklara ulaşmasına neden olur. Isının yükselmesi, elektrik direncinin değişmesine neden olur. Bu değişiklik, elektronik dönüştürücü sayesinde gaz algılama cihazının ekranında okunur.

Tıpkı elektrokimyasal sensörde olduğu gibi, içerisinde referans katalizörü bulunmaktadır.

Katalitik sensörün doğru çalışması için oksijene ihtiyacı vardır. Oksijen gazın sensör içerisinde katalizör ile etkileşime girip yanmasını sağlar.

Kızılötesi (INFRARED) Sensör Nedir ?

Infrared sensörler oksijen olmasa bile yanıcı gaz ölçümleri için iyi bir alternatiftir.

Infrared sensörler, ışık emilimi ilkesine göre çalışır. Her gaz ışığı belirli bir şekilde emer ve bu şekilde izleme sağlanır.

Gaz Algılamada Doğru Cihazı Seçmek

Portatif Gaz Dedektörleri

Portatif gaz algılama cihazı ,saha çapında bir kaçak test prosedürü olan Metod 21’deki gibi belirli alanları veya bölgeleri kontrol etmek için elde tutulabilen veya taşınabilen cihazlardır.

Portatif Gaz Algılama Cihazları İçin Tıklayın

Sabit Gaz Dedektörleri

Sabit gaz algılama, tanımlanmış bir alanı sürekli olarak ölçmek için kullanılan duvara monte cihazlardır. Sabit gaz algılama dedektörleri genellikle birbirine bağlanabilir ve izleme için verileri başka bir cihaza iletebilir.

Sabit Gaz Algılama Cihazları İçin Tıklayın

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir