Nedir ?

Kalibrasyon Gazı Nedir ?

Kalibrasyon gazı nedir ?

Sabit veya portatif dedektörleri, çalışanları bilinmeyen gaz tehlikelerinden korumayı amaçlamaktadır. Gaz dedektörleri üreticinin talimat ve önerilerine uygun olarak kullanılmalı ve berlitilen periyotlarda kalibrasyon yapılmalıdır.

Aşırı miktarda toksik maddeye veya oksijen eksikliği olan bir ortama maruz kalmak, ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir, Bu nedenle Gaz dedektörleri, her gün kullanılmadan önce BUMP TEST ( DOĞRULAMA TESTİ ) işleminden geçmesi şiddetle tavsiye edilir.

Gaz algılama cihazı kalibrasyonunun doğruluğu, kalibrasyonunun konsantrasyonu bilinen bir gazla yapılmasına bağlıdır.

Gaz algılama cihazlarına kalibrasyon gazı uygulandığında, cihazın anlık referans noktasını konsantrasyonu bilinen gaz ile karşılaştırarak doğruluğunu test eder, uygulanan kalibrasyon gazı cihazın yeni referans noktası olarak atanır.

Kalibrasyon gazı çeşitleri nelerdir ?

Kalibrasyon gazları 2’den sonsuz bir sayıya kadar olan gaz bileşenlerinin karışımlarıdır. Kalibrasyon gazı karışımları üretmenin iki yöntemi vardır ; gravimetrik ve hacimsel .

Hacimsel Gaz Karışımları

Hacimsel karışımlar, her bileşenin ne kadarının eklendiğini belirlemek için bir basınç göstergesi kullanılarak yapılır. Karışımın doğruluğu büyük ölçüde basınç göstergesinin doğruluğuna göre belirlenir.

Bir karışımdaki her gaz, belirli bir basınç ve sıcaklıkta belirli bir miktarda yer kaplayacaktır. Her gazın kapladığı alan miktarı, birim olarak hacim kullanılarak tanımlanır. Bu yöntemin doğruluğu gravimetrik yönteme göre daha az doğrudur.

Gravimetrik Gaz Karışımları

Gravimetrik gaz karışımları, karışımın her bileşeninin doğru teraziler kullanılarak tartımı ile hazırlanır.

Gravimetrik gaz karışımının doğruluğu terazilerin doğruluğuna göre belirlenir. En kaliteli kalibrasyon gazı karışımları bu yöntemle üretilmektedir.

Kalibrasyon Gazı Birimleri Nelerdir ?

Kalibrasyon gazı karışımlarının içerikleri çeşitli birimlerde ifade edilir. Her durumda ölçü birimleri ve bu birimlerin birbirine oranı üretici tarafından sağlanan sertifikada listelenir.

Gaz karışımları genellikle aşağıdaki ölçü birimleri kullanılarak sertifikalandırilir:

mol (moller)

vol (hacim)

mg/g/kg (miligram/gram/kilogram)

Bu birimlere daha sonra, çeşitli şekillerde listelenebilen yüzde oranları kullanılarak değerler verilir. Yaygın olarak kullanılan bu oranlardan bazıları:

ppb (milyar başına parça)

ppm (milyon başına parça)

% (yüzde)

Kalibrasyon gazları üretilirken göz önünde bulundurulması gereken bir dizi faktör vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

-Malzeme uyumluluğu

Hidrojen Sülfür gibi aşındırıcı gazların sadece alüminyum silindirlerde bulundurulması,

Bu nedenle, mevcut en kaliteli kalibrasyon gazını kullanmak, ölçümlerinizi iyileştirmek ve belirsizliklerinizi azaltmak için en basit, en uygun maliyetli ve hazır yöntemlerden biridir.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir