Nasıl Yapılır ?

Tarihi Geçmiş Kalibrasyon Gazı Neden Kullanılmamalı ?

Tarihi Geçmiş Kalibrasyon Gazı Neden Kullanılmamalı ?

Sahada çalışma yaparken kullandığınız gaz algılama cihazı ile sahadaki gazları izleyeceğiniz durumlarda cihazınızın kalibrasyonunun doğru yapıldığından emin olmanız gerekir. Gaz algılama cihazınızı kalibre edebilmek için, konsantrasyonu bilinen gaz silindiri kullanılmalıdır. Kalibrasyon gaz silindirleri genellikle yeniden doldurulamayan silindirlerde gelir. Bu yazımızda tarihi geçmiş kalibrasyon silindirleri neden kullanılmamalı, bunlara değineceğiz. Kalibrasyon gazları da belirli bir raf ömrüne sahiptir. Tarihi geçmiş kalibrasyon gazları ile cihazınızı kalibre edemezsiniz, raf ömrünü doldurmuş kalibrasyon gazı ile yapılan kalibrasyon gaz algılama cihazının hatalı değerler okumasına neden olur. Bu nedenle raf ömrünü doldurmuş kalibrasyon gazları kullanılmamalıdır ! Gaz dedektörleri sahada kullanılmadan önce doğrulama testinin yapılması önemlidir. Bir kalibrasyon gazı ve regülatör kullanarak kalibrasyon gazını sensöre nüfuz ettirmeniz gerekir. Bu işlem, gaz algılama cihazının sensörlerini gaza maruz bırakır. Ardından, cihazın kalibrasyonunun doğru olduğndan emin olmak için gaz algılama cihazındaki değerleri kalibrasyon gazının içeriğiyle karşılaştırmanız gerekir. Reaktif ve reaktif olmayan gaz karışımları dahil olmak üzere iki farklı türde kalibrasyon gazı bulunduğunu ve her bir gaz karışımı kendi raf ömrüne sahiptir.

Reaktif kalibrasyon gazları

Bu gazlar belirli koşullarda kararsız olma eğilimindedir ve havadaki nem, oksijen veya diğer kimyasallar gibi diğer maddelerle reaksiyona girebilir. Reaktif gazlar arasında hidrojen sülfür, klor, kükürt dioksit, amonyak, hidrojen klorür ve diğer reaktif elementler bulunur. Reaktif kalibrasyon gaz karışımları tipik olarak alüminyum silindirlerde paketlenir ve karışımın reaktivitesini azaltan özel bir işlemle doldurulur. Ancak bu gazların uçucu yapısı nedeniyle genellikle 8 ila 12 ay arasında değişen bir raf ömrüne sahiptirler. Karışım raf ömrünü geçtikten sonra hedef gazın konsantrasyonu azalmaya başlayacak ve daha da ilerleyen süreçte tamamen konsantrasyonu yok olabilir.

Reaktif olmayan gaz karışımları

Reaktif olmayan gaz karışımları, reaktif elementler içermez ve çoğu koşulda çok daha kararlı olarak kabul edilir. Oksijen, nem ve diğer kimyasalların varlığından etkilenmezler. Reaktif olmayan gaz karışımları, alken veya alken hidrokarbonları (metan, etan, propan, heksan, izobütilen, vb.), nitrojen, hidrojen, karbon monoksit, karbon dioksit ve diğer reaktif olmayan elementleri içerir. Reaktif olmayan gaz karışımları tipik olarak çelik silindirlerde gelir. Yaklaşık üç yıllık bir raf ömrüne sahiptirler.

Kalibrasyon gazı alırken nelere dikkat edilmeli ?

Tüm kalibrasyon gazlarının, üreticinin son kullanma tarihini içeren etiketleri üzerinde ve tarihini tamamlanmadığından emin olun. Kalibrasyon yapmadan önce son kullanma tarihini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Kalibrasyon gazlarınızı sahada kullanmadan önce fiziksel olarak inceleyin. Çizilmiş veya aşınmış etiketler, çatlaklar, sızıntılar ve diğer hasar belirtilerine dikkat edin eğer silindirde hasar varsa asla onarmaya veya yeniden kullanmaya çalışmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir